Wil je afwisselend werk, breed inzetbaar zijn en je kansen in de zwembadbranche vergroten. Haal dan het branche erkende diploma Allround Zwembadmedewerker.


De beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker is onderverdeeld in drie afzonderlijke onderdelen (certificeerbare eenheden); CE1 Lifeguard, CE2 Begeleider Recreatie en CE3 Zweminstructeur.

Om in het bezit te te komen van het diploma Allround Zwembadmedewerker moeten de drie Certificeerbare Eenheden binnen 5 jaar worden afgerond.

De opleiding is flexibel opgezet. Er is geen vaste volgorde of voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Per certificeerbare eenheid kan een branchecertificaat worden behaald. 

Via de button links op deze pagina ‘bekijk de folder’ vind je meer informatie over de opbouw van het allround diploma.

Klik door op de buttons certificeerbare eenheden ‘CE1 Lifeguard’, ‘CE2 Begeleider Recreatie’ en ‘CE3 Zweminstructeur’ om per onderdeel te zien wat de opleiding inhoudt, de planning en de exameneisen. 

Stage/ BeroepsPrakijkVorming (BPV)

NBZ hecht als opleider veel waarde aan de praktijk. Binnen onze opleidingen besteden wij hier dan ook veel aandacht aan. Daarnaast vormt de Stage (ook wel BeroepsPraktijkVorming genoemd) ook een belangrijk onderdeel van onze basisopleidingen. Voor het ontwikkelen van competenties is het namelijk belangrijk dat je regelmatig de gelegenheid krijgt om de competenties te oefenen in een reële praktijksituatie. Dit doe je bij jouw stagebad waar je door het uitvoeren van stage- en competentie opdrachten leert om een goede lesgever te worden.

Toetsing & certificering

Alle opleidingen van het allround diploma, CE1 Lifeguard in Zwembaden, CE2 Begeleider Recreatie en CE3 Zweminstructeur, worden afgesloten met een examen. Wanneer alle examenonderdelen positief beoordeeld zijn ontvang je het certificaat van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Het examen voor ieder certificaat bestaat uit de volgende vijf onderdelen:

1. Examenonderdeel Stage/BPV-map

  • Alle competentieopdrachten zijn gemaakt
  • Alle lesgeefopdrachten zijn gemaakt
  • Alle competentieopdrachten zijn met een voldoende beoordeeld (minimaal een 6.0 per afzonderlijk onderdeel)
  • Geldig certificaat zwemmend redden voor zwembaden van Reddingsbrigade Nederland (zie onder voor examenvoorwaarden!)
  • Het zwemdiploma C (geldt alleen voor het examen Zweminstructeur)

2. Examenonderdeel geldig certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden van de Reddingsbrigade.
Op het moment van het examen dien je in het bezit te zijn van een geldig certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden van de Reddingsbrigade. Dit is geen onderdeel van de opleidingen Lifeguard, Zweminstructeur en Begeleider Recreatie. Indien je nog niet in het bezit bent van een geldig certificaat kun je deze aanvullend volgen via NBZ of zelf regelen bij een Reddingsbrigade bij jou in de buurt. Klik hier voor de eisen van het certificaat. Let op, hiervan kan niet afgeweken worden, andere certificaten worden niet geaccepteerd volgens het examenreglement! NBZ heeft de opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden gepland op elke locatie waar ook lifeguard gepland staat. Daarnaast wordt deze extra gepland op diverse locaties bij voldoende interesse. Klik hier voor alle informatie over de opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden en daarna op het tabblad planning voor alle geplande opleidingen!

3. Examenonderdeel Praktijkbeoordeling
Ben je zover dat je alle onderdelen van je praktijkmap hebt afgerond en voldoende beoordeeld zijn. Dan kun je het praktijkexamen gaan plannen. Iemand van NBZ komt naar jouw stageplek (BPV-plek). Hij of zij neemt de BPV-map door en beoordeelt een zwemles in de praktijk verzorgt door de cursist. Bij een positieve beoordeling kan de cursist zich aanmelden voor een mondeling examen.

4. Examenonderdeel mondeling examen
Alle examenonderdelen worden digitaal aangeleverd bij het examenbureau van NBZ. Na voldoende beoordeling kan men ingedeeld worden voor een mondeling examen. Dit wordt gehouden in een groepje van 3 tot 5 personen in plusminus 1 uur. De mondelinge examens vinden online plaats. Het is altijd mogelijk om een examen te herkansen.

Alle voorwaarden, de wijze van examineren en het toezicht vanuit de Nationale Raad Zwemveiligheid staan in het examenreglement.

Mail ons Bel ons